En julemiddag med inspirasjon fra Kjartan Skjelde
Kjartan har lært oss hvordan honning kan forvandle smaker og tilføre rettene det lille ekstra. I dag deler vi oppskriften på hans fantastiske Honningglasert andebryst med tilbehør som får smaksløkene til å danse. Denne retten passer perfekt til julens festbord og setter virkelig honningen i sentrum.
Honningglasert andebryst
Ingredienser:
- Andebryst, 100 g pr person
- Salt og pepper
- 2 dl Stavangerhonning
- 4 ss limesaft
Fremgangsmåte:
- Skjær vekk senene på andebrystene. Ta vare på avskjær til sausen.
- Gni brystene inn med salt og pepper.
- Stek andebrystene i en tørr panne med fettsiden ned i 4–5 minutter på medium/sterk varme, til fettet er sprøtt. Snu og stek videre i 1–2 minutter på kjøttsiden.
- Varm opp honning og lime i en kjele. Pensle blandingen over brystene.
- Stek i ovn på 200 grader (grill) til kjernetemperaturen er 56 grader. La kjøttet hvile før det skjæres i tynne skiver.
Andesaus med appelsin
Ingredienser:
- 2 stk sjalottløk, finsnittet
- 5 ss Lynghonning fra Rogaland
- 3 dl hvitvin
- 2 dl rødvin
- ½ dl eplesidereddik eller honning eddik
- 1 l kyllingkraft
- Skall og saft av 1 appelsin
- Smør, salt og sitron til smak
Fremgangsmåte:
- Kok inn sjalottløk, honning, vin og eddik til nesten all vesken har fordampet.
- Tilsett kraften og kok inn til sausen er tyknet.
- Stek andebrystavskjæret i smør og ha det over i sjyen. La trekke.
- Sil sausen, tilsett appelsinsaft og -skall. Kok videre i 2–3 minutter og pisk inn smør. Smak til med salt og sitron.
Brokkolini med syltet rødløk
Ingredienser:
- 1 rødløk, finsnittet
- 1 dl eplesidereddik eller honning eddik
- 50 g Sommerhonning fra Rogaland
- 1½ dl vann
- 22 brokkolini
- 4 ss olivenolje
Fremgangsmåte:
- Kok rødløk i lettsaltet vann til mør.
- Bland eddik, honning og vann. Legg løken i syltelaken.
- Kok brokkolini i lettsaltet vann i 2 minutter. Sil av vannet, vend inn syltet løk og olivenolje. Server umiddelbart
Potet-gnocchi
Ingredienser:
- 800 g skrelte mandelpoteter
- 4 ts salt
- 4 ss potetmel
- 8 ss mel
- 2 eggeplommer
- 100 g parmesanost
- Solsikkeolje
Fremgangsmåte:
- Kok potetene i saltet vann i ca. 20 minutter. La dem dampe av i kjelen i 10 minutter.
- Mos potetene og elt inn potetmel, hvetemel, eggeplommer og parmesan.
- Rull ut til pølseform og skjær i 2 cm biter.
- Kok gnocchiene i saltet vann. Når de flyter opp, er de klare.
- Vend bitene i solsikkeolje og stek til de blir gylne.
Stekt trompetsopp
Ingredienser:
- ½ kg trompetsopp
- 2 ss smør
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Stek soppen i en varm panne med smør til all veske har fordampet.
- Smak til med salt og pepper.
Sommerhonning fra Stavanger
Vanlig pris
150,00 kr
Salgs pris
150,00 kr
Vanlig pris
Enhetspris
Avgift inkludert.
Tradisjonell lynghonning fra Rogaland
Vanlig pris
130,00 kr
Salgs pris
130,00 kr
Vanlig pris
Enhetspris
Avgift inkludert.
Honningeddik 250 ml
Vanlig pris
150,00 kr
Salgs pris
150,00 kr
Vanlig pris
Enhetspris
Avgift inkludert.