En julemiddag med inspirasjon fra Kjartan Skjelde

Kjartan har lært oss hvordan honning kan forvandle smaker og tilføre rettene det lille ekstra. I dag deler vi oppskriften på hans fantastiske Honningglasert andebryst med tilbehør som får smaksløkene til å danse. Denne retten passer perfekt til julens festbord og setter virkelig honningen i sentrum.

Honningglasert andebryst

Ingredienser:

Fremgangsmåte:

  1. Skjær vekk senene på andebrystene. Ta vare på avskjær til sausen.
  2. Gni brystene inn med salt og pepper.
  3. Stek andebrystene i en tørr panne med fettsiden ned i 4–5 minutter på medium/sterk varme, til fettet er sprøtt. Snu og stek videre i 1–2 minutter på kjøttsiden.
  4. Varm opp honning og lime i en kjele. Pensle blandingen over brystene.
  5. Stek i ovn på 200 grader (grill) til kjernetemperaturen er 56 grader. La kjøttet hvile før det skjæres i tynne skiver.

Andesaus med appelsin

Ingredienser:

Fremgangsmåte:

  1. Kok inn sjalottløk, honning, vin og eddik til nesten all vesken har fordampet.
  2. Tilsett kraften og kok inn til sausen er tyknet.
  3. Stek andebrystavskjæret i smør og ha det over i sjyen. La trekke.
  4. Sil sausen, tilsett appelsinsaft og -skall. Kok videre i 2–3 minutter og pisk inn smør. Smak til med salt og sitron.

Brokkolini med syltet rødløk

Ingredienser:

Fremgangsmåte:

  1. Kok rødløk i lettsaltet vann til mør.
  2. Bland eddik, honning og vann. Legg løken i syltelaken.
  3. Kok brokkolini i lettsaltet vann i 2 minutter. Sil av vannet, vend inn syltet løk og olivenolje. Server umiddelbart

Potet-gnocchi

Ingredienser:

  • 800 g skrelte mandelpoteter
  • 4 ts salt
  • 4 ss potetmel
  • 8 ss mel
  • 2 eggeplommer
  • 100 g parmesanost
  • Solsikkeolje

Fremgangsmåte:

  1. Kok potetene i saltet vann i ca. 20 minutter. La dem dampe av i kjelen i 10 minutter.
  2. Mos potetene og elt inn potetmel, hvetemel, eggeplommer og parmesan.
  3. Rull ut til pølseform og skjær i 2 cm biter.
  4. Kok gnocchiene i saltet vann. Når de flyter opp, er de klare.
  5. Vend bitene i solsikkeolje og stek til de blir gylne.

Stekt trompetsopp

Ingredienser:

  • ½ kg trompetsopp
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Stek soppen i en varm panne med smør til all veske har fordampet.
  2. Smak til med salt og pepper.